Obdormio.com Unwasted Hours

9 July, 2012

Summer Reading

Filed under: Uncategorized — Tags: , , , — Obdormio @ 00:00

Summer is upon us at last, and even in this neck of the woods there have been days that actually look like it. I’ve started my vacation, and am greatly looking forwards to days spent doing nothing but what I feel like. I’m even slowing down my post writing, as the notice on the front page should already have told you about. Unless you’re reading this at some point in the future, of course, in which case, it doesn’t really matter.

Over the past few years, summer has become the time when I get the most reading done. Over the course of the year, I mostly read stuff I need to, and every time I read something just for fun, I feel guilty for not reading something useful instead. No such problem in summer. The only problem then is picking from the smorgasbord of books I have yet to read.

That list keeps on growing, it seems to me. So much gets added to it, and then slips down the list as new and shiny titles catch my eye. On the top of this year’s summer reading list, for example, lies Elantris and Snuff, two very recent purchases. Snuff, of course, is the latest Discworld novel, and I have long been a fan of the works of Terry Pratchett, so I’ve basically been saving this one as a summer treat. Elantris, I have high hopes for. I have enjoyed every other book I’ve read by Brandon Sanderson, so I don’t see why I shouldn’t enjoy this one as well. This will be the first of his I actually read in print, though – all the others I listened to as audiobooks. I wanted to that with this one as well, but couldn’t find a copy for purchase, since I apparently live in the wrong part of the world. I’ll save my annoyance with region restricted audiobooks for a different post, though, and just enjoy Elantris the old fashioned way.

To offset the new and shiny factor, I also grabbed a book that has been waiting on the shelves for a while, when I vacated my Bergen room for the summer. I have a tiny ambition of being versed in pre-Tolkien fantasy, so The Worm Ouroboros seems a good place to start. I’ve actually read a few pages of this already, and wow, this is heavy on the “high” in “high fantasy”. Lofty language and archaic word forms mixed with fairy tale epic. Seems like fun.

Even though I couldn’t get Elantris, I still have a fair few audiobooks lines up as well. Related to my previously mentioned tiny ambition, I have  A Princess of Mars, and its first sequel stored in the iTunes library. In a recent sale, I also grabbed Lucifer’s Hammer and Gulliver’s Travels. I know very little of the first book, but the blurb seemed interesting enough to get it; the second I know through its many adaptations, but I have never read the original myself. Finally, in the audiobook category, there is Out of Oz, the conclusion of the series Gregory Maguire started with Wicked. I loved Wicked, but found myself less impressed by the first two sequels. I started a re-listen of the whole series to refresh my memory before starting on this one, but stranded half-way through Son of a Witch, lacking the interest to complete it. Even so, I want to see the end of the series, so I guess I’ll just skip straight to it and hope my memory catches up.

That’s all the books I have lines up for the summer so far, but there’s no shortage of titles on the big unread list, so maybe I’ll manage to fit in a few more. Maybe I’ll even manage to type up some thoughts as I finish them. What’s on your summer reading list? Happy summer, and happy reading.

 

7 Comments »

 1. Oh, summer reading. How I wish I had the time and self-discipline for much of it.

  I just finished re-reading Martin’s excellent “Storm of Swords” (my favourite of the series, though admittedly I have not read volume 5 yet). I’ll now re-read the first two Dunk and Egg-novellas, then read the third one (which I’ve never read), and then re-read “Feast for Crows”. If by some miracle summer still is not over at the end of that, I shall, predictably, finally read “A Dance with Dragons”. I might read some comics in between these titles, here and there, but it is not very likely. I find myself suitably hooked by the narrative, and I’m eager to keep going.

  After that we’re well into autumn and possibly winter, but I’ll probably move on to some of the original Tarzan-novels. I bought a collection last year and have always been curious to check those out anyway. I also have the latest of Steven Erikson’s “Necromancer”-novellas unread in the shelf, tempting me heinously. After all of that, I’m going to force myself to read some non-fiction or other, likely something historical in nature, and then I might just allow myself to buy some more books! The current long-term projects are to stay reasonably updated on Feist’s Midkemia über-series, and to get up to date on Erikson and Esslemont’s various Malazan books (where I’m woefully behind), so the hundreds of super-interesting-seeming titles and authors I have written down somewhere will probably have to wait until next summer, or the one after that…

  Comment by Loki — 9 July, 2012 @ 12:41

 2. Ja, eg gjekk til det steg å oppretta ein audible.com-konto (eg har vore meir enn fornøgd nok med .co.uk – særleg sidan Ole G. let meg få tilgang til hans bibliotek i tillegg) for å få tak i ei lydbok eg mangla. Men neidå, når ein bur i Noreg får ein ikkje tak i alt ein vil, so eg kjøpte siste bok i serien – og lasta ned nest siste ulovleg, som den tjuvradden eg er. Men eg prøvde! Skjønnar ikkje kvifor det skal vera restriksjonar på lydbøker, når det ikkje er problem å bestilla trykte verk frå Junaiten.

  Eg høyrer seriar om vampyrar i sommar. Men då eg snart er ferdig med dei som kan vera verdt å få med seg, so vert det vel attende til fantasy på øyra for meg òg. Wheel of Time-serien har vore min dårlege samvit sidan eg gav opp midt i bok 8 på vidaregåande, so den skal få en ny sjanse. Dessutan har jo du lokka meg på ville vegar, so The Dresden Files ventar på ynskjelista på audible. Eg har funne ut at eg er flinkare til å høyra fantasy enn å lesa det sjølv, so eg er glad i lydbøker for tida.

  Men ein kjem jo ikkje unna papirbøker, og der går eg etter innfallsvinkelen (bokstaveleg tala) i sommar. Litt ulese i bokhylla, litt gamle klassikarar, litt øverst til venstre i bokhylle nr 1 hjå mamma og pappa (system må ein ha) og litt Olav H. frå bokhylla i besteforeldrehuset. Og dessutan er det berre tre dagar til ei flunkande ny Thursday Next-bok av den geniale Fforde kjem flygande frå England – eg gler meg!

  Lukke til med lesinga – nyt det!

  Comment by Mari — 9 July, 2012 @ 13:15

 3. Ga opp WoT på VGS òg — og herlegdom, det er straks TI ÅR SIDAN, eg er så gamal, hjelp, eksistensiell angst, etc, etc, back to your regularly scheduled programming — men har aldri hatt dårleg samvit for det, eigentleg. Bøkene var aldri fenomenale etter nokon standard, og hadde vore med få unntak dårlegare og dårlegare sidan rundt bok 3 når eg ga meg med bok 9. Har mykje dårlegare samvit for at eg aldri kom meg forbi bok 3 på Series of Unfortunate Events… Men kanskje Sanderson har reist kjerringa med dei han har skreve? Kom gjerne tilbake hit og skriv om serien tek seg opp etter kvart. Kanskje eg burde putte den tilbake på lista mi.

  Comment by Loki — 9 July, 2012 @ 14:52

 4. Gløym ikkje Temeraire når du ynskjer på Audible. Både der og med Dresden er det diverre bøker i serien som av uante grunnar berre er til sals om du har amerikansk kredittkort. Gjer meg pottesur. Når det gjeld Wheel of Time og Sanderson, så har eg som sagt likt alt av han eg har lese så langt, men sidan eg sjølv gav opp Wheel of Time eit par kapittel inn i første boka, har eg ikkje sett på bøkene han har skrive i den serien.

  Comment by Obdormio — 9 July, 2012 @ 16:03

 5. Like greitt. Bok 1 er ein mørkare Tolkien-ripoff. Bra nok skreve, men innhaldsmessig er den noko i overkant velkjent. Bok 2 og 3 er ganske ok, meir originalt plott der og finfin karakterutvikling om eg hugsar rett. Så stagnerar det veldig (han er berykta for dei sidelange skildringane av kvar einaste kjole som byrjar heromkring). Hugsar eg likte bok 6 veldig godt — sleit litt med tempoet den òg, men den tok eit stort steg framover i plottet mot slutten — men bøkene som følgde mista interessa mi igjen. Plottet er interessant, men langsamt. Karakterane er veldig variable. Nokre kule unntak finst heldigvis, men stort sett har alle dei unge kvinnene omtrent same personlegdom (sta og overmodige, basert på overdrevne sjølvbilete), og alle dei unge mennene ein annan personlegdom (sta og overmodige, basert på ekstremt dårleg sjølvtillit). (Vaksne er mindre sentrale, men når ein bilr kjent med dei ser ein jo at dei òg er meint å ha vokse ut av same to personlegdomane).

  Når det er sagt så er det jo ganske uhorveleg mange timar investert, så eg ER jo nyfiken på korleis det heile tar slutt. Kanskje eg gir spetakkelet ein ny sjanse når serien er ferdigstilt.

  Comment by Loki — 13 July, 2012 @ 10:15

 6. Har ein kamerat som sleit kring bok 8-9-10 òg, men som sver til Sanderson elles, og skryt av dei siste bøkene. So her må me kanskje gje Jordan og Sanderson ein sjanse til, karar.

  Og Erlend, skal føra opp Temeraire med ein einaste gong. Trur eg har funne det meste av Dresden Files på uk.co, men innser at det vert litt fram i tid før eg får somla meg til å lytta – sommaren er ei travel tid :)

  Comment by Mari — 17 July, 2012 @ 00:44

 7. Hadde det berre vore snakk om å lese dei siste tre-fire bøkene, så, men det er det jo ikkje — eg hugsar så lite av dertaljane at eg eventuelt burde lese heile soga omatt. Og DET er eg ikkje interessert nok til. Så er der problemet ligg. :\

  Comment by Loki — 18 July, 2012 @ 10:02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress